Fagre Nye verden

Er der nogle der tør stå frem og sige, at man er skeptisk overfor al den herlige nye informationsteknologi, vi bombarderes med disse år? Hvem vil risikere at virke bagstræberisk? Eller hvem vil risikere at blive eksponent for noget, der kunne ligne en maskinstormerbevægelse i det nye årtusinde, hvor herlige robotter og kunstig intelligens er på vej. Futurister lover os, at vi inden for de næste ca. 30 år vil se en omkalfatring af samfundene, som menneskeheden hidtil ikke har set endsige har kunnet forestille sig. Myten om at den teknologiske udvikling til stadighed vil føre til, at den kunstige intelligens vil skabe nye jobs, vi hidtil ikke har kendt til, er under angreb. For den kunstige intelligens behøver ikke mennesket, allerede i dag er en række jobfunktioner faset ud, og i fremtiden vil den robotstyrede økonomi sætte det arbejdsfrie erhvervsliv på dagsordenen. Selv de ”varme hænders” domæne kan erstattes af pippende og bippende Starwars-lignende R2-D2’ere. Alt kan køres af den kunstige intelligens, der til stadighed kan reproducere, kopiere og reparere sig selv – dette er ikke science fiction, men den amerikanske futurist Kevin Kellys fremtidsvision. Hans bog ”The Inevitable” – nu oversat til dansk, giver os en indførsel i denne fagre nye verden, som end ikke Aldous Huxley i sin vildeste fantasi ville kunne forestille sig.

I overgangsperioden skal vi med Kellys ord vænne os til rollen som ”evige nybegyndere”; programmer, der hele tiden ændrer sig, kræver, at man hele tiden skal sætte sig ind i noget nyt. Teknologien er kompliceret og kræver tillæring. I dag betragtes det som hverdagskost, at systemerne ikke kører som de skal – ja de bryder i nogle tilfælde ned som med YouSee fiaskoen nytårsaften, hvor en åndeløs nation mistede den kære majestæts nytårstale. Hele tiden skal der opdateres og opjusteres, smartTV der ikke virker og aldrig har gjort det, hastigheder, der ikke kan overholdes, brugernavne, kodeord, sikkerhed, vi skal alle på kursus, vi skal lære at læse den ene kilometerlange brugsanvisning efter den næste, ingen support, kun ’FAQ’s der er ufuldkomne… listen kan gøres lang. Selv hæderkronede Told & Skat måtte melde pas og skal nu have lagt sit system om.

Er der overhovedet nogle, der tænker på, hvor meget det koster samfundet, at der tabes så meget tid på indkøring, opdatering, kalibrering, opjustering og fanden og hans berømte pumpestok. Det giver sandt nok beskæftigelse til nogle, men mon jeg tager meget fejl, når jeg påstår, at den nye teknologi er begyndt at ligne det klyderne kaldte A/S Dansk Spildtid? Og ikke nok med spildtiden kan de mange svigt lede til længerevarende nedbrud og braklægning af noget, der skal køre, noget vi er afhængige af og i værste fald er det måske noget, der forårsager ulykker – alt sammen også noget, der skal indgå i den samfundsmæssige totale omkostningskalkule. Og så er vi ved kernen i denne nye problemstilling – kan det overhovedet betale sig. Det koster uden tvivl milliarder af kroner, som skal udredes på både kort og lang sigt.

Det er ikke så mange år siden, hvor den personlige PC og internettet var overskueligt og brugervenligt. Det er det ikke mere. Det hele er begyndt at ligne det glade vanvid, et teknologiflip, der er sat i gang uden nogen som helst form for samfundsøkonomisk konsekvensanalyse. Det er blind markedsøkonomi, det er teknologiudvikling for teknologiudviklingens skyld og spørgsmålet er om denne udvikling overhovedet repræsenterer fremskridt.

Nå jeg må videre med noget andet. Skal åbne et andet program jeg ikke har brugt i lang tid. Hvad var det nu mit brugernavn og kodeord var; det kan jeg ikke huske. Men så kan jeg da få sendt det på e-mail. Så, nu skulle der snart være en e-mail med de forjættede koder. Endnu 20 minutter efter må jeg konstatere, at der ikke er indløbet en besked om disse koder på min e-mail. Jeg tager mig en middagslur i stedet så?  

Seneste kommentarer

14.09 | 00:29

Af mit Hjerte: Tak.
-ingen reply er nødvendig.

06.11 | 16:56

Hej Jakob...godt at høre fra dig igen. Håber du har det godt. Mit nummer er +4550113533 eller vi kan tage et møde på skype. Min skypeadresse er gormwinther...hvad drejer det sig om

02.11 | 21:58

jeg har brug for din hjælp sikublock jakob knudsen 00299270905

20.02 | 15:54

I kløerne på mellemgaard vil jeg gerne snakke med dig om "what to do" Lischen Wirgowitsch, cand psych, tlf. 28357906

Del siden